.
D41 - Emmen noord
D41 is niet groot maar nog prima intact: 4 dekstenen op 8 zij- en 2 sluitstenen. Er zijn geen poort- of kransstenen. Het stenen monument ligt op een gras/heideveldje direct aan de weg Emmen - Odoorn tegenover de woonwijk Emmermeer. De bronzen naamplaquette is groen uitgeslagen. (dit bord is op het moment voor onderhoud bij Staatsbosbeheer) Het rode bord op het paaltje, dat bij de meeste hunebedden is aangebracht, waarschuwt bezoekers ervoor dat het beklimmen van de stenen gevaarlijk is en voor eigen risico geschiedt. Het liefst zou men het willen verbieden, maar dat is onbegonnen werk.


Het hunebed werd in 1809 ontdekt en vrijwel intact onder z'n dekheuvel aangetroffen. Het graf werd volledig opgegraven en voor die tijd opmerkelijk goed gedocumenteerd zoals uit de tekening hiernaast blijkt.

Duidelijk is te zien hoe de gaten tussen de dekstenen met keien en tussen de draagstenen met 'droog metselwerk' werden opgevuld. Let ook op de geplaveide vloer en de wijze waarop het graf volledig met stopstenen werd ingepakt alvorens het zand er over ging.

Van Giffen dacht aanvankelijk dat D41 een gesloten steenkist zonder toegang was. Later ontdekte hij de ingang op een ongebruikelijke plaats: tussen de 1e en 2e zuidelijke zijsteen.

Kijk hier om te zien in welke staat Van Giffen dit hunebed in 1918 aantrof en hier voor een kaartje van de omgeving.

D40
D42