D47 - Emmen, in de wijk Angelslo

D47 is het tweede hunebed in de wijk Angelslo. Voor dit monument is een klein terreintje tussen de flats van de Haselackers uitgespaard. Van dit hunebed zijn de tien zij- en de twee sluitstenen vrijwel onder het zand verdwenen, waardoor de dekstenen op de grond lijken te liggen. 

Van Giffen telde in 1918 slechts twee dekstenen. Drie van de vijf waren manco. Eén werd er in loop der tijd teruggevonden en herplaatst en dat was de toestand tot 1997. Het monument was echter zo ernstig aan vandalisme onderhevig dat men zelfs heeft overwogen het weer onder het zand te laten verdwijnen. Voor deze "nederlaag" werd gelukkig niet gekozen. In tegendeel. Men heeft het monument meer aanzien (en hopelijk respect !) gegeven door het met twee 'vreemde', maar goed passende stenen te completeren. In juli 1997 zijn die op de lege plaatsen gelegd zodat het hunebed nu weer compleet lijkt. Aanvankelijk door het kleurverschil met een nogal onnatuurlijk resultaat, maar zoals te zien zijn de stenen inmiddels perfect bijgekleurd. Het blijft natuurlijk een wat ongebruikelijke actie want als dit beleid zou worden is er nog een hoop werk aan de winkel in Drenthe :-). Het terrein wordt regelmatig geïnspecteerd en ligt er nu keurig bij.

Kijk hier om te zien in welke staat Van Giffen dit hunebed in 1918 aantrof en hier voor een kaartje van de omgeving.

N.B. D48 is de naam van "De steen van Noord-Barge" bij Emmen. Van Giffen veronderstelde ten onrechte dat deze enorme kei de top-deksteen van een onderliggend hunebed was. 
D46
D49