.
D45 in de Emmerdennen

Meer dan 5000 jaar geleden heeft de architect van D45 het zich bij de keuze van de locatie en de grootte van dit hunebed extra moeilijk gemaakt. Dit steengraf ligt n.l. boven op een flinke heuvel. Denk de oorspronkelijke dekheuvel er overheen en je hebt een kleine berg. D45 heeft nog zes van de oorspronkelijke negen dekstenen. Hiervan rusten er nog drie min of meer op de draagstenen, de andere drie zijn er half afgegleden. De meest rechtse deksteen is de breedste en de platste steen die op een hunebed is te vinden. De prehistorische bouwers hebben de plaats van de draagstenen en het aantal (3) duidelijk aan de maat van deze steen aangepast. D45 telt verder 19 zij- en twee sluitstenen. Het hunebed wordt omringd door 13 kransstenen; de 25 ontbrekende zijn door Van Giffen met plombes gemarkeerd. Ook zijn er nog twee poortzijstenen.Het hunebed ligt dichtbij het stadscentrum in de Emmerdennen, niet ver van de grote weg maar het bos is verboden voor gemotoriseerd verkeer. Er is een parkeerplaats aan de Boermarkeweg, niet al te ver van het hunebed. Maar ook vanaf het NS-station loop je er in 10 minuten heen.



Zo moet het er in 1809 uit hebben gezien toen Koning Lodewijk Napoleon Bonaparte volgens overlevering met paard en al boven op de grote platte deksteen van D45 sprong. De koning deed in dat jaar tijdens een bezoek aan de provincie een "rondje hunebedden" op uitnodiging van de Landdrost van Drenthe, Petrus Hofstede. Die hoopte daarmee in de populaire vorst een mede-pleitbezorger voor het behoud van de Drentse monumenten te vinden. En met succes!

Update: Op 4 juli 2011 is de grote platte deksteen door brandstichting gescheurd en deels in het graf gestort. De schade is begin december hersteld.

Kijk hier om te zien in welke staat Van Giffen dit hunebed in 1918 aantrof en hier voor een kaartje van de omgeving.
Kijk hier virtuele tour rond het hunebed.

D44
D46