D9 te Annen

D9 is een klein, incompleet hunebed dat pal langs de drukke weg Zuidlaren - Annen is gelegen. Het heeft nog wel een eigen terreintje maar is verder volledig opgeslokt door de omringende bebouwing. Daardoor is het terreintje vaak vervuild en wordt het monument al jaren lang als fietsenstalling gebruikt. Het probleem is bij de betrokken instanties bekend, maar dat heeft helaas nog steeds niet tot maatregelen geleid die recht doen aan het nodige respect voor ons nationale erfgoed. Een slechte zaak. Terwijl een (voorlopige) en goedkope oplossing zo voor de hand ligt: Plaats een simpel fietsenrek tegen de zijkant van het terrein. (Update: sinds maart 2010 staat er een fietsenrek en en een verbodsbord voor het elders stallen van fietsen)


Oorspronkelijk bestond het hunebed uit 4 dek- 8 zij- 3 poort- en 2 sluitstenen. Er zijn nu nog slechts 2 dekstenen en 8 zijstenen over terwijl ook 1 sluitsteen en de drie poortstenen ontbreken. De plaatsen van de ontbrekende stenen zijn in 1952 tijdens een restauratie door Van Giffen met plombes aangegeven (zie bovenste foto). Dat betekent dat hij de oorspronkelijke standplaatsen van die stenen door middel van verkleuringen in de bodem heeft kunnen vaststellen. Ook trof hij in het hunebed de scherven van tenminste 100 potten aan. Op de bronzen naamplaquette staat vermeld: Prov.Hunebed D IX, Noordlo.

Kijk hier om te zien in welke staat Van Giffen dit hunebed in 1918 aantrof. (Hij zou zich in zijn graf omdraaien als hij zou weten hoe het nu wordt gebruikt). Klik hier voor een kaartje van de omgeving.

D8
D10