D11, Boswachterij Anloo
Sla vanaf de weg Anloo - Anderen , vlak voor het vennetje Gagelveen, linksaf het zandpad in tot een slagboom verder rijden verbiedt. Na tien minuten wandelen zie je op een open plek in het bos een fraai hunebed. Vier dekstenen netjes rustend op tien zij- en twee sluitstenen. Helaas ontbreekt de meest westelijke, vijfde deksteen. Eén poortsteen is nog aanwezig. Van Giffen markeerde de plaats van de tweede met een plombe. 

Het steengraf is zeer rustig gelegen; hier tref je alleen maar fietsers, ruiters of wandelaars maar meestal ben je hier alleen met het hunebed. Neem plaats op de grootste deksteen en laat in stilte 50 eeuwen geschiedenis op je inwerken. Daarna ben je een ander mens...

Vanwege de afgelegen plek verkeert dit toch wel erg interessante hunebed in de luwte van de de toeristische belangstelling, en dat wil men graag zo houden. Vandaar geen wegwijzers, infozuiltje etc bij dit monument. Wel een lelijke afvalbak die hinderlijk dicht bij het hunebed is geplaatst. Ooit gaf een bronzen plaquette de naam aan. De steen staat er nog; de plaquette is er door 'verzamelaars' af gesloopt.

Kijk hier om te zien in welke staat Van Giffen dit hunebed in 1918 aantrof en klik hier voor een kaartje van de omgeving.

D10
D12