Saksische boerderij in Anderen

Drenthe is met Groningen en Friesland één van de drie noordelijke provincies. Het behoort met 550.000 inwoners tot de dunst bevolkte provincies van Nederland. De provincie grenst in het noorden aan Groningen, in het westen aan Friesland, in het zuiden aan Overijssel en in het oosten aan Duitsland. De hoofdstad is Assen. Hier is het Drents Museum, één van de belangrijkste musea in Nederland op het gebied van archeologische vondsten. Hier vind je exemplaren van de potten, bijlen, kralen enz. die in de hunebedden werden gevonden. Internationaal bekend is Assen vanwege de Dutch TT, de motor-races op de laatste zaterdag in juni. In Borger is het nieuwe Hunebedcentrum gevestigd. Alle informatie van deze homepage vind je ook daar, maar dan nog veel uitgebreider. Emmen is met 100.000 inwoners de grootste plaats in Drenthe. Het is een prima startpunt voor een hunebedden-ontdekkingstocht. Maar vergeet ook niet om hier het prachtige Noorder Dierenpark te bezoeken.   

Vroeger was Drenthe een arme provincie met keuterboeren en veenarbeiders. Dankzij kunstmest, industrie en toerisme is het nu (ook) een welvarende provincie. Drenthe heeft een zeer afwisselend landschap. Naast weiden en akkers vindt men bossen, heidevelden, zandverstuivingen, vennen moerasland en beschermde beekdalen. (befaamd is het Stroomdallandschap van de Drentsche A). De in veel dorpen nog aanwezige Saksische boerderijen en middeleeuwse kerken zijn tot monument uitgeroepen. Vanwege de rust en het natuurschoon is Drenthe een populaire vakantiebestemming. Drenthe is een fietsprovincie bij uitstek. Er ligt een netwerk van vrijliggende fietspaden met een gezamenlijke lengte van meer dan 600 km. Jaarlijks wordt hier de Rijwiel Vierdaagse gehouden.  
In het oosten van de provincie, van Emmen tot Groningen, steekt de Hondsrug enkele meters boven de rest van het landschap uit. Zoals op de kaart duidelijk is te zien, bouwde het Trechterbekervolk op deze heuvelrug de meeste hunebedden. Behalve droge voeten wilde dit volk kennelijk stevige grond onder de hunebedden. Er zijn nog meer overblijfselen uit de oudheid in 'De Olde Landschap' te vinden, in de vorm van enkele honderden grafheuvels. Dit zijn begraafplaatsen van de boeren uit de brons- en de ijzertijd, vlak na het Neolithicum. Niet ver over de grens met Duitsland, in het Emsland, dat qua landschap veel gelijkenis met Drenthe vertoont, zijn nog meer hunebedden te vinden. Ook in Jutland (Denemarken) zijn er vele.